Böbrek taşı neden oluşuyor sorusunun cevabı kişinin genetik öyküsüne ve çevresel etmenlere göre farklı olmaktadır. Diğer bazı belirtiler de, sık idrara çıkıyor ve de idrarda yanma hissi duyuyorsanız, bir böbrek taşınız olması mümkün olmaktadır. Böbrek taşlarından çeşitli tedavi yöntemleriyle kurtulmak ise mümkün olmaktadır. Taşlar; böbreklerde toplanan kalsiyum veya benzeri küçük mineral parçalardır. Böbrek taşı oluşumunun başlıca belirtileri ise, şiddetli bölgesel ağrı ve de yoğun ter ile bazı ilintili hastalıklardır. Böbrek taşı oluşumunun en sıklıkla rastlanan belirtisi, özellikle karın bölgesinde aniden ortaya çıkan ve ani olarak oluşan ağrılardır. Genellikle de, böbrek taşının ilk belirtisi; bu tip şiddetli ağrılardır. Ağrılar; taş, idrar yolunu tahriş edince ve çoğunlukla tıkayınca gelişmekte ve de aniden başlamaktadır.

Böbrek Taşı Nedir?

Hastalar, tipik olarak; böbrek taşının bulunduğu tarafta, sırtta veya karnın alt kısmında keskin ağrılar duyarlar. Bazen ise, bu yakınmalara bulantı ile kusma da eşlik eder. Daha sonraları ağrı, kasık bölgelerine doğru yayılmaktadır. Eğer ki, taş düşemeyecek kadar büyük ise; idrar yolunun herhangi bir kesimine takılmaktadır ve yerine göre de, farklı yakınmalara sebep olmaktadır. Mesaneye çok yaklaşmış olan taşlarda, hastalar; genelde sık idrara çıkma ve idrarda yanma hissi duyarlar. Bunlar, daha çok irritasyona bağlı olduğundan; hastalar, bekledikleri kadar idrar yapamazlar. İdrarı yaparken de, çok fazla ağrı ve de yanma hissederler.

 Böbrek Taşı Neden Olur?

Böbrek taşı neden oluşur, şu sebeplere bağlı olarak gelişebilmektedir:

– Beslenme ve genetik gibi önemli bazı faktörler, böbrek taşı oluşumunda rol oynar.

– Az su içen kişilerde, genellikle taş oluşumu çok daha kolaylaşır. Çünkü idrar, aşırı yoğun konsantre haline gelir. Böbrek taşı oluşumunda, en büyük risklerden birisi budur. Çünkü bol su içmek, idrar kristal halinde iken; o kristallerin yıkanarak atılmasını ve birikmemesini sağlar. Böbrek Taşı Nasıl Düşer? Birçok böbrek taşı, kendiliğinden düşer. Özellikle küçük boyuttaki taşların çoğuna, kendilerinin düşmeleri için gerekli şans tanınmalıdır. Genelde, taşların tedavisi; o taşın yerleşimi ve de boyutuna göre değişebilmektedir.

Taşı tam olarak görüntüleyebilmek amacıyla, doktor; ilk etapta sizden IVP denilen bir film ister. Eğer ki, taşınız kendiliğinden düşemeyecek şekilde ise; yine pek çok tedavi seçenekleri mevcuttur. Son birkaç yıla kadar, böbrek taşı için en iyi tedavi biçimi; açık ameliyat olarak kabul edilmekteydi. Günümüzde ise, teknolojik gelişmeler, böbrek taşı cerrahisini daha nadir uygulanan bir hâle getirmiştir.

Böbrek Taşı Tedavisi ve Taş Düşürmeye İyi Gelen Yöntemler

Böbrek taşı kırma ESWL taş kırma makinası, böbrek taşı tedavisinde sık kullanılmaktadır. Bu tedavi metodunda, genellikle şok dalgaları taşa uygulanarak; taşın kırılması sağlanmaktadır. Böbrek taşı, vücuda hasar vermeden kırıntılar haline getirilmektedir ve vücudun bu ufak parçacıkları da atması sağlanmaktadır.

Üreteroskopi de, çok kullanılan yöntemlerden birisi olmaktadır. Bu teknik; idrar borusundan, mesaneye ve buradan da daha dar olan üreterlere teleskop vasıtasıyla girilerek yapılmaktadır. Ana amaç ise, buradaki taşın parçalanması ya da direkt olarak çıkarılması işlemlerinin yerine getirilmesidir.

Perkütan taş kırma yönteminde de, bir teleskop ile böbreğe girilerek; taşa müdahale edilmesi işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu teknik, genelde çok büyük olan taşlar için kullanılmaktadır.

Böbrek taşı; böbrek kanalları içerisinde oluşan mineral içerikli sert kitlelerdir.

Bu taşların hangi etkenlerden dolayı oluştuğu ve oluşum mekanizması tam olarak bilinmemektedir. Ancak,

Böbrek taşı neden olur?Ailevi yatkınlık,Doğuştan idrar yolları anomalileri, Bazı sistemik hastalıklar (Gut, Sistinüri vb) neden olmaktadır.

Böbrek Taşı Nasıl Düşer?

Böbrek taşı düşürme nerede idrar varsa orada taş olabilir, böbreğin pelvisinde ve böbreğin havuzcuğunda oluşmaktadır. İdrarda koruyucu olan bazı maddelerin vücut tarafından eksik üretilmesi taş oluşumuna neden olur. Sıcak, yüksek rakımlı ve tropikal ülkelerde böbrek taşı daha sık görülür. Güneşin etkisi var, güneşten dolayı vücudun D vitamin sentezi artıyor D Vitamini Sentezi başta kalsiyum olmak üzere bağırsaklarda maddelerin daha fazla emilimine sebep oluyor ve bunların idrarla daha fazla atılımından dolayı kalsiyum taşları oluşuyor.

Toplumda görülme sıklığı nedir?

Oldukça sık görülür.

Kadınlarda mı erkeklerde mi daha çok görülür?

Erkeklerde böbrek taşı belirtileri kadın oranla 3 kat daha fazla görülmektedir.

Hangi Sağlık Sorunları Kişide Böbrek Taşı Oluşumunu Hızlandırır?

Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları böbrek taşları açısından risk doğurur. Bunun dışında sistinüri gibi böbrek hastalıkları, tiroid hastalıkları benzeri metabolizma hastalıkları veya kronik pankreas hastalığı böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlayabilir. Bir tür romatizmal hastalık olan gut, vücutta ürik asit oranını arttırır ve ürik asit taşlarının sıklıkla oluşmasına neden olur. Ürik asit taşları, kadınlara oranla erkeklerde daha çok görülür. Kronik bağırsak iltihabı da, sık sık böbrek taşı oluşmasına neden olan hastalıklardan biridir.

Taş Oluşum Riskini Artıran Faktörler Nelerdir?

Gün içerisinde yeterince sıvı almamak

Genetik Faktörler

Aile öyküsü ve kişisel öykü: Ailesinde taş öyküsü olanların taş oluşturma olasılığı yüksektir.

Yaş cinsiyet ve ırk: Böbrek taşı hastalığı çoğunlukla 30-50 yaş aralığında görülmektedir.

Az hareket veya hareketsizlik

Diyet

Böbrek taşı belirtileri Eğer verirse bu belirtiler nelerdir?

Değişik şiddette ağrı

Bulantı / Kusma

İdrarda kan

Karın ağrısı yapan diğer hastalıklar aka gelmelidir. Sağ alt kadrandaki taş ağrılarında akut apandisit mutlaka tetkikler yapılarak ekarte edilmelidir.

Böbrek Taşı Tanısı Hangi Yollarla Konur?

Böbrek taşının tanısında görüntüleme yöntemleri ve laboratuar tetkikleri kullanılmaktadır. Röntgen filminde böbrek taşı varsa genellikle görülmektedir. Bu film çekilirken hasta yatış pozisyonunu almaktadır. Fakat bütün taşlar direkt röntgen filminde görülmeyebilir. Bütün taşların görüldüğü sistem bilgisayarlı tomografidir.

Kaburgaların altında bel bölgesinin iki yanında bulunan böbrekler kanı temizlemekle görevlidir. Bu işlem sırasında bazı mineral ve tuzlar böbrekte birikir. Böbrek taşları, bu tuz ve minerallerin idrarla atılamaması halinde birikerek o bölgeye yapışması sonucu oluşur. Boşaltım sisteminin en önemli organları olan böbrekler, vücutta metabolizma sonucunda oluşan atıkların uzaklaştırılması başta olmak üzere birçok önemli göreve sahiptir. Bu nedenle böbreklerde oluşan en ufak bir sorun, tüm vücudun çalışmasını büyük ölçüde etkiler. Böbrek hastalıklarından bir tanesi olan ve sıklıkla karşılaşılan böbrek taşı hastalığı; dünya üzerinde Asya ve Uzak Doğu bölgesinde daha seyrek görülürken Hindistan, Ortadoğu ve ülkemizde yaygın olarak karşılaşılan bir sorundur. Tedavi edilmediği takdirde böbrek kaybına yol açabilen bu hastalığın zamanında teşhis edilerek tedavi edilmesi oldukça önemlidir.

Tzevat Tefik Hakkında

İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Uğur Derman İngilizce Tıp Bölümü’nden 2004 yılında mezun oldu.

2025
Business Conference
15-18 December

New York City