Böbrek taşına yapılacak ameliyat kişideki böbrek taşının boyutuna, taşın kişiyi etkilemesine göre farklı olmaktadır.

Ayrıca hastalığın derecesine göre de  bazı faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Kişilerin böbreklerinin görevi,  yaşamının devam etmesi için atık maddelerin vücuttan atılmasını sağlıyor. Böbreklerin bir başka görevi vücut için gerekli olan  maddeleri filtre ederek bunların seviyelerini ayarlıyor. Böbreklerde bu filtreleme görevi ile ilgili mekanizmadaki sorunlara bağlı olarak böbrek taşları oluşabiliyor. Böbrek taşı rahatsızlığı genetik faktörlerden, coğrafyaya kadar pek çok farklı etmende değişiklik gösteriyor.

Böbrek taşına yapılacak ameliyat hastanın genetik öyküsüne göre de değişiklik göstermektedir. Uzun süre  belirti göstermeyen  taşlar  bazen idrar yoluna düşer ve hastalar dayanılmaz ağrılarla sağlık kuruluşlarına başvurmaktadır.

Böbrek Taşı Nedenleri

Böbrek taşı neden olur kandaki mineraller böbreklerden atılacakken idrarda belli çözünürlükte denge halinde çözünmüş  bulunuyorlar. Ancak çeşitli nedenlerle kristallerin çözünürlüğünün azalması ve birikmesine bağlı olarak böbrek içinde yer alan odacık benzeri toplayıcı sistemlerde kristaller çökmektedir ve böbrek taşı oluşmaktadır.

Taşların yaklaşık yüzde 80’ini kalsiyum oksalat taşları oluşturuyor. Bunun dışında enfeksiyonlara bağlı taşlar ile ürik asit taşları, sistin taşları, kalsiyum fosfat taşları  görünür.

Böbrek taşı neden oluşur sorusunun cevabında , taşın oluşumunda, özellikle beslenmeye bağlı faktörler önem taşıyor. Bunların en önemlisi de yeterli miktarda sıvı tüketilmemesidir. Beslenme alışkanlığında hayvansal protein alımı, sodyumun yüksek olması, rafine şekerlerin kullanılması, kahvenin tüketilmesi nedenler arasındadır. İdrar yolu enfeksiyonları, böbrekteki yapısal bozukluklar, bazı ilaçlar, genetik faktörler  taş oluşumunda etkili olabiliyor.

Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir

Böbrek taşı belirtileri, çok küçük  böbrek taşları, fark edilmeden idrar yolundan geçebilmektedir. Fakat taş boyutları büyüdükçe böbrekle mesaneyi birbirine bağlayan tüpte (üreterde) sıkışabilmektedirler.

Böbrek taşı olan hastalarda en sık görülen şikayet böbrek taşı ağrısı olmaktadır. Bazı hastalarda ağrı fark edilmeyecek kadar hafif düzeydeyken, bazılarında son derece şiddetli olabiliyor. Böbrek taşlarından kaynaklanan ağrılar genelde aralıklarla kendini gösterip kaybolan ağrılar şeklinde görünür. Hastalar ağrıyı genellikle “yan ağrısı” olarak tarif ediyor. Bu ağrı dışında, böbrek taşı  belirtileri şunlardır:

Böbrek taşına yapılacak ameliyat kişideki taşın büyüklüğü ve kişideki ağrının derecesine göre önem sıralamasına alınmaktadır.

  • İdrar yaparken ağrı
  • İdrarda kan
  • Mide bulantısı ya da kusma
  • Sık idrara çıkma
  • Az miktarlarda idrar yapma veya idrar yapma zorluğu
  • Ateş ve titreme

Kimi hastalarda herhangi bir şikayet olmaksızın, başka amaçla yapılan tetkikler sonucunda  tesadüfen böbrek taşları saptanabiliyor.

Böbrek Taşı Tanı Yöntemleri

Böbrek taşı ameliyatı hastanın öyküsü ve fizik muayene ile birlikte yapılır. Burada tespit edilen bulguları desteklemek, tanıyı netleştirmek amacıyla üriner sistem grafisi ve ultrasonografi yapılmaktadır.  Bu iki tetkik birlikte kullanıldığında böbrek taşlarının çok büyük bir kısmı tespit edilebiliyor.

Taşa bağlı olarak bazen görülen idrar yolu enfeksiyonları veya idrardaki kanama için  idrar analizi yapılıyor. Bunun yanı sıra taşların niteliğinin tespit edilmesinde veya nedenlerinin araştırılmasında kan tetkiklerine başvurulabiliyor. Çok küçük taşların tespiti veya ameliyat planlanan hastalarda böbrek anatomisini görmek amacıyla kontrastsız Bilgisayarlı Tomografi (BT) çekilmektedir. Böbrek taşına yapılacak ameliyat da bu röntgen ve işlemler sonrasında belli olacaktır.

Tedavi Yöntemleri

Böbrek taşı ameliyatları, yapılan tetkikler ile böbrek taşı tanısı konur.  Daha sonra tedavi planlamasında en önemli faktörler taşın büyüklüğü ve böbrek içindeki yerleşimi oluyor. Böbrek taşının boyutu büyüdükçe hastanın taşı kendiliğinden düşürme şansı azalıyor. Ayrıca böbrek toplayıcı sistemlerinde, üst kısımda yerleşen taşların düşme ihtimali alt kısımda yerleşenlere oranla daha fazladır.

Sık tekrarlayan böbrek taşlarında, bu taşlara sebep olan altta yatan böbrek taşı neden oluşuyor. Nedenin tespit edilmesi tedavide önem taşıyor. Bunun için özellikle detaylı laboratuar testleri yapılmalıdır.  Kanda kalsiyum, magnezyum, fosfor, ürik asit, D vitamini ve parathormon düzeylerine bakılması gerekmektedir.

Hastanın idrar pH’sının, idrarda sistin, ürik asit, oksalat düzeylerinin incelenmesi, altta yatan nedene göre belirlenmektedir. Metabolik veya hormonal bir neden tespit edilirse bunların tedavi edilmesi böbrek taşlarının tedavisinde  önem taşıyor. Böbrek taşı neden oluyor diye merak eden kişilerin genetik öyküsünün, beslenme alışkanlıklarının mutlaka doktor tarafından kontrol edilmelidir.

Böbrekte veya idrar yollarında var olabilecek yapısal bozukluklar radyolojik tetkikler ile detaylıca araştırılmaktadır, gerekirse cerrahi yöntemlerle düzeltilmektedir.

Doktorlar, inatçı böbrek taşlarında taşın cinsine göre ilaç tedavisi seçmektedir. Her ne kadar tedavi yöntemi ve kullanılacak ilaçlar değişse de, tedavinin temel amacı idrardaki kristallerin çözünürlüğünü artırmak ve bunların böbrekte çökerek taşlaşmasını engellemektir.

Böbrek Taşı Kırmanın Ücreti Nedir

Böbrek taşına yapılacak ameliyat operasyonu gerçekleştirecek  hastane, hekim  çevresel unsurlara göre ameliyatın etmenleri farklıdır.

Gelişen teknoloji ile kullandıkları ekipmanda da teknolojiye uyum sağlayan değişim olması  gerekmektedir. Dolayısıyla her hastanenin gösterdiği fiyat da farklı olacaktır. Sağlık hizmetlerinde fiyatlar sağlık odalarının il genelinde yayınladığı fiyat tarifesiyle belirlenmektedir. Bu tarifeler asgari ücretleri yansıtır. Merkezler kendi ücret politikalarına göre kendi fiyat listelerini oluştururlar.

Taş kırma tedavisinde de genellikle tabip odaları asgari ücretleri esas alınır. Taş kırma operasyonu fiyatı temelde taşın yerine, sayısına ve büyüklüğüne göre belirlenmektedir. 1 cm2’den küçük taşların tedavi fiyatı aynıdır, toplam taş büyüklüğü 1 cm2’nin üzerine çıktıkça fiyat artar.

Böbrek taşı kırma fiyatları 2021 senesinde taşın boyutu ve operasyonun yapılacağı hastane önemlidir.

Her böbrek kendi içinde değerlendirildiğinden iki taraflı taşlarda kırma maliyeti yükselir. Böbrek taşı kırma fiyatları 2020 senesinde bu seneye göre daha az maliyet gerektiren bir işlem olmaktadır. Çünkü her geçen gün teknolojik olarak kullanılan ekipman değişmektedir. Böbrek taşı kırma ücreti, tedavi yapılan merkezin genel işletme maliyetleriyle birlikte; kullanılan makinenin özelliği uygulama yapan merkezin çalışma prensipleri tedavi yapan personelin bilgi ve tecrübesi, uyulan tedavi standartları, tedavi başarı oranları gibi faktörlere göre değişir.

Fiyat belirlemesi taşın röntgende görülmesi ile başlar. Hastanın kilosu, taşın  yeri gibi kırma sırasında harcadıkları zamanı etkileyecek faktörler  fiyat faktöründe önemli olmaktadır.

Kısaca standart uygulama olmadığından böbrek taşına yapılacak ameliyat tedavi ücretleri hastadan hastaya  değişmektedir.

Hastaların tedavi olacakları merkezi seçmeden önce bahsedilen konularda detaylı bilgi edinmesi önemlidir.

 

 

Tzevat Tefik Hakkında

İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Uğur Derman İngilizce Tıp Bölümü’nden 2004 yılında mezun oldu.

2025
Business Conference
15-18 December

New York City